Yayın Tarihi: 30.08.2023 23:02

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Meslek Yüksekokulu COVİD-19 Salgını sonrası normalleşme adımlarına devam ediyor.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Isparta Meslek Yüksekokulu COVİD-19 Salgını sonrası normalleşme adımlarına devam ediyor.

  Yüksekokulumuz İdari Personelleri bu kapsamda haftasonunu kıpkırmızı doğan güneş, yeni karşılanan gün, zirveden seyredilen o müthiş manzara, aşağıdan güneş ışıklarının yansımasıyla göz kamaştıran Beyşehir Gölü, karşıda heybetli Dedegöl Dağı ve pamuk şekerini andıran sonsuz bulut denizi temaşası bulunan Melikler Yaylasında kamp kurarak tamamladı. Oldukça yeşil bir alanda yer alan dağ yürüyüş parkurları, köknar, kızılçam ve ladin ormanlarıyla çevrili doğası görülmeye değer muhteşem bir güzelliğe sahip Melikler Yaylası sanki bir seyir terası gibi.

Bu muhteşem coğrafya Dedegöl Dağlarının tamamı 27.11.2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 378 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kızıldağ Milli Parkı sınırları içerisine dahil edildi ve koruma altına alındı.

 

Melikler Yaylasının “Türkiye ‘nin En Karanlık Noktası” olduğunu okuyucularımıza hatırlatırken, manzarada güzel olduğu için yıldız gözlemi ve gece çekimleri için kaçmaz konumlardan birisi olarak yerini koruduğunu da duyuruyoruz. Türkiye’nin en karanlık gözlem şenliği olan Yenişarbademli Gökyüzü Gözlem Şenliğinin düzenlendiği Melikler Yaylası aynı zamanda Türkiye’nin ilk karanlık gökyüzü parkının kurulmasının planlandığı, Asya kıtasının 3. Karanlık bölgesi olması özelliklerini de taşıyor. Melikler Yaylasında karanlık gökyüzü çıplak gözle izlenerek, gökyüzünde sadece yaz mevsiminde görülebilecek takım yıldızları, Satürn, Jüpiter, Ay ve diğer gezegenlerin gözlemleri de yapılabilmekte.

 

 

Dedegöl Dağının zirvesine ulaşmak tırmanış 6, iniş 3 saat olmak üzere ortalama toplamda 9 saat sürmekte. Ekibimizin seher vakti hava aydınlanmadan başlayan tırmanışı, kondisyonun iyi olması sebebiyle 4 saat sürdü. Anamas Dağlarının bir parçası olan Dedegöl Dağının Dedegül Zirvesi, zaman zaman 2998 zaman zaman da 2999 m irtifası ile bilinse de, zirvede yer alan bayrak direği yükseltisi size 3000 m sınırını geçme şansı verecektir. Zirveden, Melikler Yaylası başlangıç olmak üzere manzara saat yönünde; Eğirdir Gölü, Şarkikaraağaç, Beyşehir Gölü, Yenişarbademli, Beyşehir, Huğlu, Yeşildağ, Kovada Gölü ve Davraz Tepe olarak sıralanıyor. Antalya-Konya-Isparta illerinin birleştiği noktada bulunan Ddegöl Dağı İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri arasında yer almasından dolayı bitki ve hayvan türleri iki coğrafi bölgenin özelliklerini de taşıyor. Barındırdığı endemik bitki türleri ile ön plana çıkan Dedegöl; aynı zamanda nesli tükenmekte olan önemli kuş, kelebek, yarasa ve sürüngen türlerine de ev sahipliği yapıyor.

 Zirvedeki manzara içimizdeki ülkemize olan Vatan Sevgisinin kat be kat artmasını sağladı. Şairin “Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?” mısraının bilincine daha iyi vardık.      

 Aynı zamanda  dağda bulunan ülkemizin en uzun mağarası Pınargözü Mağarası ekibimizin rotası içerisindeydi. Mağaradan fışkıran çağlayanlar, soğuk hava ayrıca yaşanacak ve  hissedilecek  duygular içeriyor. Daha sonra ekibimiz Yenişarbademli’den ülkemizde Manyas’tan sonra en önemli kuş cenneti olan Beyşehir Gölü kenarında Anadolu Selçuklu Döneminde Alaaddin Keykubat’ın emriyle Veziri olan Mimar, Nakkaş Sadeddin Köpek tarafından 1236 yılında yaptırılan ve  Anadolu Selçukluların sivil mimaride en önemli yapılarından olan Kubad-ı Abad Sarayını da ziyaret ederek Şarkikaraağaç üzerinden Isparta’ya döndü.