Aşçılık
Programı Tanıtımı
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü içerisinde yer alan Aşçılık Programı örgün eğitim-öğretim temelinde gelenekselden küresele uzanan mutfak çeşitlerini, üretim sürecini ve bu süreçte kullanılan tekniklere uygun araç-gereç ve donanımın kullanılmasını sağlar. Aşçılık Programı, yiyecek-içecek sektörünün ihtiyacına cevap verebilecek mutfakları ve eğilimleri konu almaktadır. Aşçılık Programı’nda öğrenim gören öğrenciler Aşçılık kapsamında temel bilgi ve becerileri kazanmanın yanı sıra alan içi ve alan dışı seçimlik derslerle desteklenir. Derslerle ilgili genel tüketim giderleri üniversite tarafından karşılanmaktadır. Pratik dersler her öğrenciye özel uygulama laboratuvarlarında öğretim görevlilerinin uygulamalı anlatımları ile gerçekleşmektedir. Öğrenciler uygulama mutfağına Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Uygulama Mutfaklarının Kullanımına İlişkin Usul ve Esasları’na göre uygun kılık ve kıyafet ile girmektedir. Programın öğrenim süresi dört yarıyıldır. Zorunlu 60 iş günü staj bulunmaktadır. Aynı zamanda öğrenci, Güz veya Bahar yarıyılında kendi alanı ile ilgili uygun işletmelerde “İşletmede Mesleki Eğitim” dersini uygulamalı eğitim modeline (3+1) göre tamamlar. Staj ve işletmede mesleki eğitim süresince sosyal güvenlik hakları üniversite tarafından sağlanmaktadır. Öğrenciler, ERASMUS programı ile öğrenci hareketliliğine katılabilir. Öğrenim süresi sonunda mezun olan öğrenciler, “Isparta Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı Önlisans” diplomasını bütün yetki ve sorumluluklarıyla almaya hak kazanır.
Aday aşçıların uzmanlaşacağı alanları belirlemelerine yardımcı olmak üzere yarışma, teknik gezi, fuar, panel ve konferanslarla öğrencilerin gelişimine katkı sağlamak hedeflenmektedir. Teorik bilginin uygulamalı eğitim ile pekiştirilmesi ilkesiyle insan kaynağına akademik ve pratik mesleki yeterliliklerin kazandırılması, nitelikli işgücünün ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve bunun yanı sıra üniversite ve sektör iş birliği sayesinde toplumsal faydanın artmasında önemli bir görev yerine getirilmiş olmaktadır. Aşçılık Programı’ndan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş olanağı ile örgün eğitim ve/ya açık öğretim kapsamında eğitim-öğretimlerine devam edebilir, özel ve kamu sektöründe çalışabilir ve/ya birer girişimci olabilir.
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı ve teorik bilgilere sahip olur.İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.Problem çözme becerilerini kullanır.İletişim becerilerini kullanır.Takım çalışmasına yatkınlık gösterir.Bireysel ve mesleki gelişimine önem verir.Etik değerlere ve mesleki sorumluluğa sahip olur.Girişimcilik ve yenilikçilik becerilerine sahip olur.Bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
AŞÇILIK PROGRAMI VİZYON-MİSYON ve TEMEL DEĞERLER
Vizyon
"Otel, Lokanta ve
İkram Hizmetleri Bölümü olarak vizyonumuz, turizm ve yiyecek içecek sektöründe
uluslararası düzeyde tanınan, yenilikçi ve sürdürülebilir hizmetler sunan, alanında
öncü, sektöründe aranan, yönetimsel beceriye sahip, girişimci ve profesyoneller
yetiştirmektir.”
Misyon
"Otel, Lokanta ve
İkram Hizmetleri Bölümü olarak misyonumuz, eğitimde kaliteye, sektörel iş
birliklerine ve uygulamalı öğrenmeye önem vererek öğrencilerimize güncel bilgi
ve beceriler kazandırmak ve sorumlu, sürdürülebilir hizmet sunabilen nitelikli profesyoneller
yetiştirmektir.”
Temel Değerler
1.
Kalite:
- Eğitim
ve hizmet sunumunda yüksek kalite standartlarını benimsemek.
- Öğrencilere
güncel, kapsamlı ve sektöre uygun bilgi ve beceriler kazandırmak.
- Kaliteli
eğitim ve hizmet için gerekli altyapı ve donanımları sağlamak.
2.
Mesleki ve Çevresel Sürdürülebilirlik:
- Çevre
dostu ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ve uygulamak.
- Sürdürülebilir
turizm felsefesini benimsemek ve benimsetmek.
- Gerçek
iş ortamına simüle edilmiş uygulama laboratuvarları ve mutfaklar kurmak.
- Mezunlara
iş bulma konusunda yardımcı olmak için kariyer danışmanlığı hizmeti
vermek.
- Mezunların
sektöre adaptasyonunu kolaylaştırmak için mentorluk programları
geliştirmek.
3.
Etik ve Sosyal Sorumluluk:
- Etik
değerlere bağlı kalmak ve tüm faaliyetlerde şeffaflığı gözetmek.
- Topluma
karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve sektöre katkıda bulunmak.
- Öğrencilere
etik iş yapma anlayışı kazandırmak ve sosyal sorumluluk bilincini
geliştirmek.
4.
İnovasyon:
- Yenilikçi
eğitim yöntemleri ve teknolojilerini kullanmak.
- Yaratıcı
ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik öğrenme ortamları
oluşturmak.
- Sektördeki
gelişmeleri takip etmek ve yenilikçi çözümler üretmek.
5.
Profesyonellik:
- Mesleki
gelişimi ve sürekli öğrenmeyi teşvik etmek.
- Öğrencilere
profesyonel hareket, disiplin ve sorumluluk bilinci kazandırmak.
- Sektörde
saygınlık kazanan ve aranan mezunlar yetiştirmek.
6.
İşbirliği ve Dayanışma:
- Sektörle
güçlü işbirlikleri kurarak öğrencilerin uygulamalı deneyimler kazanmasını
sağlamak.
- Akademik
ve sektörel paydaşlarla iş birliği yaparak sinerji oluşturmak.
- İşletmelerle
iş birliği yaparak öğrencilere geniş staj ve İME imkanları sunmak
- Ekip
çalışması ve dayanışma ruhunu teşvik etmek.
7.
Öğrenci Odaklılık:
- Öğrencilerin
ihtiyaç ve beklentilerine öncelik vermek.
- Refah
ve mutluluğu için gerekli ortamı sağlamak.
- Temel
paydaş olarak öğrencilerimizi süreçlere tam katılımını sağlamak ve
desteklemek
8.
Kapsayıcılık ve Eşitlik:
- Farklılıkları
kucaklamak ve herkes için eşit fırsatlar sunmak.
- Engelli
ve dezavantajlı gruplara yönelik özel programlar geliştirmek.
- Ayrımcılık
ve önyargılara karşı mücadele etmek.
9.
Mükemmeliyet:
- Mükemmeliyet
odaklı bir kültür geliştirmek ve sürdürmek.
- Sürekli
gelişme ve iyileştirme çabası içinde olmak.
- Hata
ve kusurlardan ders çıkararak daha iyisini yapmak için çalışmak.
Aşçılık
Programı Hedefleri
PH1:
Turizm
ve yiyecek-içecek sektöründe temel, uygulamalı ve yenilikçi bilgileri
kazandırmak.
PH2:
Turizm, yiyecek-içecek ve çevre ilişkisini bilen öğrenciler yetiştirmek.
PH3:
İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı ve hijyen-sanitasyon prensiplerine yönelik
farkındalık kazandırmak.
PH4:
İş
süreçlerinde kalite esaslarının kazandırılmasını sağlamak.
PH5:
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sürdürülebilir uygulamaları aktarmak.
PH6:
Mesleki konularda analitik değerlendirme ve çözüm yetkinliği kazandırmak.
PH7:
Mesleği ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilen ve yazışmaları
yapabilen öğrenciler yetiştirmek.
PH8:
Ekip çalışmasına yatkın, organize olabilen, yazılı-sözlü iletişim yolu ile
mesleki birikimini aktarabilen öğrenciler yetiştirmek.
PH9:
Kariyer planlamasına yönelik farkındalık kazandırmak.
PH10:
Sorumluluk bilincine sahip, etik değerlere hâkim bireyler yetiştirmek.
PH11:
Mesleği
ile ilgili uluslararası terimlere hâkim ve iletişimde yabancı dil bilgisini
kullanabilen öğrenciler yetiştirmek.
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ORGANİZASYON ŞEMASI

-
Vizyon
"Otel, Lokanta ve
İkram Hizmetleri Bölümü olarak vizyonumuz, turizm ve yiyecek içecek sektöründe
uluslararası düzeyde tanınan, yenilikçi ve sürdürülebilir hizmetler sunan, alanında
öncü, sektöründe aranan, yönetimsel beceriye sahip, girişimci ve profesyoneller
yetiştirmektir.”
Misyon
"Otel, Lokanta ve
İkram Hizmetleri Bölümü olarak misyonumuz, eğitimde kaliteye, sektörel iş
birliklerine ve uygulamalı öğrenmeye önem vererek öğrencilerimize güncel bilgi
ve beceriler kazandırmak ve sorumlu, sürdürülebilir hizmet sunabilen nitelikli profesyoneller
yetiştirmektir.”
Temel Değerler
1.
Kalite:
- Eğitim
ve hizmet sunumunda yüksek kalite standartlarını benimsemek.
- Öğrencilere
güncel, kapsamlı ve sektöre uygun bilgi ve beceriler kazandırmak.
- Kaliteli
eğitim ve hizmet için gerekli altyapı ve donanımları sağlamak.
2.
Mesleki ve Çevresel Sürdürülebilirlik:
- Çevre
dostu ve sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ve uygulamak.
- Sürdürülebilir
turizm felsefesini benimsemek ve benimsetmek.
- Gerçek
iş ortamına simüle edilmiş uygulama laboratuvarları ve mutfaklar kurmak.
- Mezunlara
iş bulma konusunda yardımcı olmak için kariyer danışmanlığı hizmeti
vermek.
- Mezunların
sektöre adaptasyonunu kolaylaştırmak için mentorluk programları
geliştirmek.
3.
Etik ve Sosyal Sorumluluk:
- Etik
değerlere bağlı kalmak ve tüm faaliyetlerde şeffaflığı gözetmek.
- Topluma
karşı sorumluluk bilinciyle hareket etmek ve sektöre katkıda bulunmak.
- Öğrencilere
etik iş yapma anlayışı kazandırmak ve sosyal sorumluluk bilincini
geliştirmek.
4.
İnovasyon:
- Yenilikçi
eğitim yöntemleri ve teknolojilerini kullanmak.
- Yaratıcı
ve problem çözme becerilerini geliştirmeye yönelik öğrenme ortamları
oluşturmak.
- Sektördeki
gelişmeleri takip etmek ve yenilikçi çözümler üretmek.
5.
Profesyonellik:
- Mesleki
gelişimi ve sürekli öğrenmeyi teşvik etmek.
- Öğrencilere
profesyonel hareket, disiplin ve sorumluluk bilinci kazandırmak.
- Sektörde
saygınlık kazanan ve aranan mezunlar yetiştirmek.
6.
İşbirliği ve Dayanışma:
- Sektörle
güçlü işbirlikleri kurarak öğrencilerin uygulamalı deneyimler kazanmasını
sağlamak.
- Akademik
ve sektörel paydaşlarla iş birliği yaparak sinerji oluşturmak.
- İşletmelerle
iş birliği yaparak öğrencilere geniş staj ve İME imkanları sunmak
- Ekip
çalışması ve dayanışma ruhunu teşvik etmek.
7.
Öğrenci Odaklılık:
- Öğrencilerin
ihtiyaç ve beklentilerine öncelik vermek.
- Refah
ve mutluluğu için gerekli ortamı sağlamak.
- Temel
paydaş olarak öğrencilerimizi süreçlere tam katılımını sağlamak ve
desteklemek
8.
Kapsayıcılık ve Eşitlik:
- Farklılıkları
kucaklamak ve herkes için eşit fırsatlar sunmak.
- Engelli
ve dezavantajlı gruplara yönelik özel programlar geliştirmek.
- Ayrımcılık
ve önyargılara karşı mücadele etmek.
9.
Mükemmeliyet:
- Mükemmeliyet
odaklı bir kültür geliştirmek ve sürdürmek.
- Sürekli
gelişme ve iyileştirme çabası içinde olmak.
- Hata
ve kusurlardan ders çıkararak daha iyisini yapmak için çalışmak.
Aşçılık
Programı Hedefleri
PH1:
Turizm
ve yiyecek-içecek sektöründe temel, uygulamalı ve yenilikçi bilgileri
kazandırmak.
PH2:
Turizm, yiyecek-içecek ve çevre ilişkisini bilen öğrenciler yetiştirmek.
PH3:
İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı ve hijyen-sanitasyon prensiplerine yönelik
farkındalık kazandırmak.
PH4:
İş
süreçlerinde kalite esaslarının kazandırılmasını sağlamak.
PH5:
Mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri ve sürdürülebilir uygulamaları aktarmak.
PH6:
Mesleki konularda analitik değerlendirme ve çözüm yetkinliği kazandırmak.
PH7:
Mesleği ile ilgili bilgisayar paket programlarını kullanabilen ve yazışmaları
yapabilen öğrenciler yetiştirmek.
PH8:
Ekip çalışmasına yatkın, organize olabilen, yazılı-sözlü iletişim yolu ile
mesleki birikimini aktarabilen öğrenciler yetiştirmek.
PH9:
Kariyer planlamasına yönelik farkındalık kazandırmak.
PH10:
Sorumluluk bilincine sahip, etik değerlere hâkim bireyler yetiştirmek.
PH11:
Mesleği
ile ilgili uluslararası terimlere hâkim ve iletişimde yabancı dil bilgisini
kullanabilen öğrenciler yetiştirmek.
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ORGANİZASYON ŞEMASI
Öğrenci Sınıf Danışmanlıkları
Program/Sınıf |
Danışman Öğretim Elemanı |
Danışmanlık Gün ve Saatleri |
Aşçılık 1. Sınıf |
Öğr.
Gör. Cengiz Han ALABACAK |
Çarşamba: 10:00-12:00 |
Aşçılık 2. Sınıf |
Öğr.
Gör. M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
Salı: 13:00-15:00 |
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ KOMİSYON ÜYELERİ |
|||||
İntibak Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
|
Staj Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
|
İşletmede Mesleki Eğitim Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
|
Mezuniyet Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
|
|
|||||
%10'a Giren Öğrencilerin Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
|
Yatay Geçiş Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
Yedek Üye |
|
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Hamza KANDEMİR |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
|
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Öğr.Gör.Cengiz Han ALABACAK |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
|
Akademik Teşvik Başvuru ve İnceleme Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
||
Aşçılık- Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Öğr.Gör.M.Anıl KÜÇÜKYAMAN |
||
Değerlendirme ve Akreditasyon Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
||
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
||
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Öğr.Gör.Cemalettin GÜVEN |
||
Kariyer Planlama Komisyonu |
|||||
Program |
Komisyon Başkanı |
Üye |
Üye |
||
Turizm ve Otel İşletmeciliği |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Doç. Dr. Hamza KANDEMİR |
||
Aşçılık |
Doç.Dr.Günseli GÜÇLÜTÜRK BARAN |
Doç.Dr.Umut Can ÖZTÜRK |
Dr. Öğr. Üyesi Gürkan KALKAN |
Ulusal ve Uluslararası Öğrenci Hareketliliği
Üniversitemiz ve programımız ulusal ve uluslararası öğrenci hareketliliğini desteklemektedir. Detaylı bilgi almak için Erasmus, Mevlana, Farabi linklerinden Bölüm Koordinatörlerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Öğrenci Bilgi Sistemi için tıklayınız
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı için tıklayınız
Öğrenci E-posta Giriş Sayfası için tıklayınız
Burs ve Sosyal İmkanlar için tıklayınız
Öğrenci Formları için tıklayınız
Staj için tıklayınız
3+1 İşletmede Mesleki Eğitim için tıklayınız
Ders İçerikleri için tıklayınız
Yüksekokulumuza 12-15
Kasım 2023 tarihleri arasında tarihinde “Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK)
Kurumsal Dış Değerlendirme Programı Kapsamında”, Değerlendirme Takımı
tarafından saha ziyareti gerçekleştirilmiştir.
Programımız 2023-2024
Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde (31.01.2024) “Mesleki Eğitim Değerlendirme
ve Akreditasyon Derneği (MEDEK)” akreditasyon başvurusu yapmıştır.
Raporlar
Öz değerlendirme Raporu
Kalite Toplantı
Tutanakları
İyileştirmeler
Birim Paydaşları
İç Paydaşlar
Bilgi İşlem Daire
Başkanlığı
Öğrenci İşleri Daire
Başkanlığı
Isparta MYO Aşçılık
Programı
Aşçılık ve Gastronomi
Topluluğu
Dış Paydaşlar
Titanic Deluxe Golf Belek
Titanic Mardan Palace
Cullinan Belek
Ramada by Wyndham Isparta
Isparta Barida Hotel
Hilton Garden Inn Isparta
Paydaş Görüşü için tıklayınız
İstatistik raporları için tıklayınız
* Bölüm sayfası için tıklayınız